2021-07-15 13:23:46• hírek • Bede Emőke

Utolsó szakaszába ért a mezőgazdasági összeírás

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A tízévenként végzett agrárcenzus május 10-én kezdődött Romániában, amelynek során az előzetes becslések szerint 3,2 millió gazdaságról és farmról gyűjtenek adatokat a számlálóbiztosok.

A július 31-ig tartó összeírás során országszerte mintegy 20 ezer számlálóbiztos keresi fel a gazdaságokat, a cél pedig az, hogy minél pontosabb adatokat gyűjtsenek az állatállományról, a mezőgazdasági területek kiterjedéséről, tulajdoni szerkezetéről és felhasználási módjáról. Szatmár megyében jelen pillanatig a gazdaságok és farmok 99,324 százalékát sikerült felmérni, azaz 58.694 mezőgazdasági egységből 58.305-öt már összeírtak.


A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint ez idáig 43 területi-közigazgatási egységben zárult le az agrárcenzus, 6-ban az összeírás meghaladta a megyei adatgyűjtési átlagot, 16 községben azonban az eredmények elmaradtak attól. Altfatter Tamás prefektus bízik benne, hogy néhány napon belül mindenhol sikerül befejezni a terepmunkát, így a július második fele már az ellenőrzés és elemzés jegyében telhet.


Romániai viszonylatban a mezőgazdasági egységek 98,63 százalékát sikerült ez idáig összeírni, azaz megyénk az adatgyűjtés kapcsán az országos átlag felett teljesített. A terepen zajló összeírást 308 számlálóbiztos végezte, munkájukat pedig 61 főszámlálóbiztos koordinálta. Említésre méltó továbbá, hogy az adatgyűjtés, -feldolgozás és -elemzés teljesen digitális módon zajlik, mely módszert ilyen nagy volumenű felmérések tekintetében első ízben alkalmaz a statisztikai hivatal.


A most begyűjtött adatok azért fontosak, mert ezek alapján dolgozzák ki a 2023-2027-es országos mezőgazdasági stratégiát, így fontos tudni az állatállomány nagyságát, a mezőgazdasági területek tulajdoni szerkezetét, valamint az agráriumban foglalkoztattok számát. A mezőgazdasági összeírás 320 millió lejbe került, amiből 4 millió eurót az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat biztosított.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: